2013-10-16 18:04:37• hírek • Kocsis Zoltán

Tovább kutatják a Borválaszút közelében lévő várrom rejtélyét

Számtalanszor  szembesülhettünk a ténnyel, hogy Szatmár megye bizony jóval több történelmi épülettel rendelkezik, mint azt sejtettük - de nyilván fontosabb évente megismételni azt a sok történelmi maszlagot, amit a gyerekek fejébe tömnek, ahelyett, hogy helytörténetet is tanítsanak nekik, megismertetve őket épített örökségünkkel is. Kíváncsiak lennénk például, olvasóink közül hányan tudják, hogy Borválaszút közelében egy középkori földvár romjai állnak. A Szatmár Megyei Múzeum ezt kívánja megvizsgálni jövőre és ehhez kérik az önkéntesek segítségét.

Borválaszút település első írott emléke 1394-ből származik, ekkor Mária magyar királynő adománylevelében említik. Ekkor Valazuta néven szerepel, közel másfél századdal később, 1424-ben pedig mint Walazwth említik az oklevelek. A településtől mintegy hat kilométerre dél-nyugatra fekvő dombon található egykori földvár viszont minden valószínűség szerint ennél korábbi.

Noha a kollektív emlékezet tévesen a kurucharcok Pintea vitézéhez kötik, az 1975-77 között itt végzett ásatások során itt talált kerámiák és fémből készül harci eszközök - lószerszámok, szögek, patkók - arra engednek következtetni, hogy az egykori földvár jóval régebbi: a XI-XIII. században lakták és használták. Szintén erre utal az is, hogy egyetlen középkori forrás, levél, dokumentum nem tesz róla említést.

A földvár ellipszis alakú volt, alapterülete 65 méter széles és 75 méter hosszú. Az erődítményt öt méter széles védőárok vette körül, mely valószínűleg igen mély is lehetett. Az ásatások során palánk famaradványaira is találtak.

foto: adevarul.ro

Mivel a régészeti eszközök is hatalmasat fejlődtek az elmúlt évtizedekben, jelen pillanatban olyan technológiák állnak a tudósok rendelkezésére, amilyenről korábban álmodni sem mertek. Éppen ezért a Szatmár Megyei Múzeum jövő tavasszal geomagnetikus méréseket és radarfelvételeket szeretne készíteni az egykori földvár maradványairól, azt remélvén, hogy ezáltal sikerül megállapítani pontos korát illetve sikerül többet megtudni építtetőiről, lakóiról. Ezt követően cél a vár egyes elemeinek rekonstruálása, hogy turisztikai szempontból is érdekessé váljék. Kora és szolid struktúrája miatt a várrom nem csak Szatmár megye, de az egész észak-erdélyi régió számára is kiemelkedő jelentőséggel bír.

Mindezen ún. non-invazív kutatási módszerek alkalmazása előtt viszont alaposan meg kell tisztítani a romokat és környékét. A Borválaszúti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Múzeum valamint az Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal október 19-én, szombat reggel 9 órára várja mindazon önkénteseket, akik segíteni szeretnének a takarításban, hozzájárulva ezzel az egykori földvár rejtélyeinek felderítéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: